Oyun Dünyasının Kalbinin Attığı Yer Gamescom

Her yıl Almanya’nın Köln şehrinde Ağustos ayı içerisinde düzenlenen ve oyun dünyasının tüm bileşenlerinin bir araya geldiği, yeni oyunların ve tabii ki teknolojilerin de tanıtıldığı Gamescom oyun fuarı, yaklaşık 6 senedir düzenleniyor.

Köln, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin en büyük şehri olmakla beraber, Almanya’nın dördüncü en büyük kenti. Kozmopolit bir yapıya sahip olan şehirde çok sayıda yabancı ikamet ediyor. 2013 yılının rakamlarına göre şehrin nüfusu 1.024.373.

şehirnotları_köln

Buram, buram tarih kokan şehri, Ren nehri ayırmakta… Aslında şehirde tarihi birçok farklı mekanda bulunuyor. “Federal Association of Interactive Entertainment Software” tarafından organize edilen Gamescom fuarı, “Koelnmesse” adı verilen alanda düzenleniyor ve katılım her geçen yıl daha da artıyor.

şehirnotları_köln

Firmanın yapmış olduğu açıklamaya istinaden 2014 Ağustos ayında gerçekleşen en son organizasyona 6.000’den fazla basın mensubu, 88 farklı ülke, 700’den fazla ticari amaçlı gezi yapan firma (veya kişi) ve toplamda 335.000 ziyaretçi katılım göstermiş durumda.

Avrupa’nın en büyük oyun aktivitesi olan Gamescom, her sene büyük bir coşkuyla geçiyor. Her ne kadar “Koelnmesse fuar alanı yıl boyunca birçok farklı sektörün düzenlemiş olduğu organizasyonlara ev sahipliği yapsa da en çok ses getireni haliyle Gamescom…

şehirnotları_köln

Şehir, resmen gelin gibi süslenip, fuara aylar öncesinden hazırlanıyor. Öyle ki, fuara katılım gösterecek tüm oyun firmalarının beklenen yapımları ve bunların reklamlarını, şehrin hemen her yerinde görebilmeniz mümkün. Binalara giydirilmiş devasa reklamlardan tutun da, otobüs duraklarında yer alan panolara, oradan da billboard’lara kadar… Hatta biraz şansınız varsa Assassin’s Creed reklam giydirmeli bir taksiye bile rastlayabilirsiniz.

Oyun dünyasının tüm firmalarına 5 gün boyunca ev sahipliği yapan organizasyona başta PlayStation olmak üzere, EA, Konami, Ubisoft, Activision, 2K, Warner Bros Games, Bethesda, Crytek, Deep Silver, Microsoft, Nintendo, Riot Games ve daha ismini saymadığımız birçok önemli firma da katılıyor. Tüm bu firmalar, piyasaya yeni çıkmış veya çıkacak yapımlarını ve teknolojilerini fuar boyunca büyük bir şov eşliğinde tanıtıyorlar.

şehirnotları_köln

Fuarın ilk günü “trade visitor” olarak tabir edilen ziyaretçilere, yani ticari amaçlı gelenlere kapılarını açıyor. Normal ziyaretçiler ise ikinci günden itibaren katılım gösterebiliyorlar.

Eğer tüm fuar alanını gezip, oyunları denemek istiyorsanız, “trade visitor” günü, yani ilk gün sizin için biçilmiş kaftan. Çünkü çok fazla kalabalık yok, ilgilendiğiniz oyunları denemek için gireceğiniz uzun kuyruklar da bulunmuyor. Fakat ilk gün fuara katılmak o kadar da kolay değil ve bir bedeli var.

Geçtiğimiz yıllarda sadece firma yetkililerine açık olan fuarın ilk günü, artık belirli bir ücret karşılığında herkese açık durumda. 50 ila 75€ arasında trade visitor biletinizi alabilmeniz mümkün. Normal bilet fiyatları ise 11.50 ile 28€ arasında değişebiliyor.

Biletinizi alıp, o renkli kapıların ardından geçtikten sonra artık kendinizi saatlerce oyun dünyasının ellerine bırakabilirsiniz.

şehirnotları_köln

Gamescom oyun fuarı temelde 2’ye ayrılmış durumda. 1.kısım “business hall” adı verilen ve tüm firmaların yöneticileri ile birlikte yer aldığı, adı üstünde ağırlıkta “iş” konuşulan ve kendi içinde kısımlara ayrılmış birçok stanttan oluşan büyük bir alan… Her firmanın standının kapladığı alan ise birbirinden farklı… Örneğin EA ile 1C Company firmasının alanları tahmin edileceği üzere aynı değil.

Her firmanın olmasa da bazı büyük firmaların oyun yapımcıları da “business hall”deki yerini alıyor ve burada basına özel röportajlar verebiliyorlar. Bunun yanında yine firmaların özel oyun gösterimleri de burada organize edilebiliyor.

şehirnotları_köln

2.kısım ise oyunların oynandığı salonlardan oluşuyor. Bu salonlar o kadar büyük ki, giriş ve çıkış kapılarını karıştırmanız içten bile değil. Özellikle de fuarın halka açılan günlerinde inanın adım atmanız bile zorlaşıyor. Alanlar belki çok büyük ama firmaların stantlarına yapmış oldukları yatırımlar da bir o kadar fazla. Öyle ki, Batman’in devasa figürü ile canlanan Warner Bros standının hemen yanında bir başka oyun kahramanını görebilirsiniz.

şehirnotları_köln

Standların sanat tasarımlarına ise ayrı bir parantez açmak gerekir. Büyük bir özveri ile dizayn edilmiş envai çeşit konsept çalışmalar yer alıyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda “Battlefield” isimli oyun serisinde yer alan bir savaş uçağının birebir model kopyasını fuarda görebilmeniz mümkündü. Bu ve bunun gibi birçok oyunun stantlara yapmış oldukları sanatsal yatırımlar, Gamescom’a renk katan önemli unsurlardan sadece bazıları diyebiliriz.

şehirnotları_köln

Fuarda dolaşırken rastlayacağınız önemli etkinliklerden bir diğeri ise “Cosplay” yapanlar. Birbirinden farklı ve bir o kadar da özenle tasarlanmış kıyafetleri ile oyun karakterlerine bürünmüş envai çeşit renkli insanı fuar boyunca etrafınızda görebilmeniz mümkün. Hatta birçoğu ile hatıra fotoğrafı bile çektirebilirsiniz.

şehirnotları_köln

5 gün boyunca oyun dünyasının nabzı Almanya’nın Köln şehrinde atarken, şehrin kültürel aktivitelerinden de yararlanmanız önemle tavsiye edilir. Örneğin, şehrin en ünlü mimarisi olan ve inşaatı tam olarak 632 yılda tamamlanmış gotik tarzdaki Köln Katedralini (Kölner Dom) mutlaka gezmelisiniz. 7 bin m2 alanda, 157 metrelik yüksekliği ile UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Dom, kültürel gezi anlamında listenizin birinci sırasında yer alabilir.

Almanya’da düzenlenen en büyük şenliklerden bir diğeri ise Köln’de düzenlenen “Köln Karnavalı”dır. Her ne kadar Gamescom, her yıl Ağustos ayında gerçekleşse ve fuar için şehre gelecek olsanız da, eğer Köln’e biraz daha geç gelmek isterseniz, 11. ayın, 11’inde ve saat 11:11’de başlayan ve günlerce süren bir etkinlik olan Köln Karnavalı sizlere eğlenceli saatler yaşatabilir. Karnavala şehir halkı haricinde, şehre yurt içi ve yurt dışından gelen yaklaşık 1,5 – 2 milyon insan akın etmektedir

Köln eğlenceli ve güzel bir şehir… Fakat kültürel bir gezi ile kıyaslandığında bir Roma, Viyana veya Londra değil. Katedrali muhteşem. Zaten bunu bütün dünya söylüyor. Gamescom oyun fuarı için gelecekseniz, haliyle çok fazla kültürel bir gezi yapmayı düşünmüyorsunuz demektir. Oldukça büyük bir şehir olmasına rağmen gezebileceğiniz noktalar belirli birkaç yerde toplandığından iyi ayarlanmış bir program ile 7-8 saatte buraları gezebilirsiniz. İngiltere’dekine benzer Noel marketleriyle de dikkatleri üzerine çeken şehre Gamescom oyun fuarı olmasa ve mecbur kalmasınız tekrar gelmeyi düşünür müsünüz, tartışılır…

Yazar: Sercan Sülün

Diğer Makaleler

Keşfet

Keyifle Noel Pazarı Gezebileceğiniz Şehirler

Kışın gelmesiyle beraber hepimizin içini bir yeni yıl coşkusu kapladı. Rengarenk süslerle donatılmış çam ağaçları,...

Antakya’de nerede ne yemeli?

Antakya'yı gezip lezzetleriyle ilgili bir yazıyı buraya bırakmamak, o güzelim mutfağa haksızlık olurdu. Yediklerimle...

İstanbul’un 5 yeşil kalesi

Çoğu zaman kalabalık ve gürültülü şehir hayatından kaçıp kendimizi doğanın kollarına bırakmak istiyoruz. Tüm...

Dijital göçebelerin uğraması gereken 5 muhteşem yer

Hem tatilim eksik olmasın hem de işlerim aksamasın diyenler toplanın!Pandemi süreciyle beraber bir mekâna...

İzmir Seyahat Rehberi: Ege’nin İncisine Yolculuk

Ege’nin incisi, değişmeyen tatil bölgesi, hem insanıyla hem doğasıyla ayrı bir yeri olan, Türkiye’nin...

Fidan Bağışı Yapabileceğiniz Güvenilir Kurumlar

Bugünlerde gündemimiz ne yazık ki oldukça can sıkıcı… Manavgat ile başlayan orman yangınları şu...

Popüler Konular

Yorumlar

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz