Kayseri Gezi Rehberi – Şaşırtan Şehir Kayseri

Medeniyetler Beşiği Anadolu’nun Şaşırtan Şehri Kayseri

Anadolu’nun kadim medeniyetlerinin yüzyıllarca ayak bastığı bir durak Kayseri. Bir tarafı kayak tutkunlarının uğrak noktası heybetli Erciyes, diğer tarafı vadiler ve gizemli hikayelerle dolu Nevşehir… Kayseri’de ne yapılır ki soruların aklınızda dolandığına eminim. Biz de soru işaretleriyle gittik, sonrasında birçok şey öğrendik.
Gelin bu şaşırtan şehri birlikte keşfedelim.

Kayseri’de ne yapılır?

Mimar Sinan’ın köyü Ağırnas’ı gezin.

Mimar Sinan’ın Kayserili olduğunu biliyor muydunuz? Kayseri’nin Ağırnas Köyü’nde doğmuş, 22 yaşına kadar burada yaşamış. Günümüzde hala ayakta duran ve korunan Mimar Sinan Evi de bu köyde bulunuyor. Köye geldiğinizde en popüler duraklardan biri olan Mimar Sinan Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Evin ilk katları evin ilk zamanlardaki hali, sonradan ise üst katlarında yeni bir yapılanma olmuş. İşin enteresan kısmı, hem bu evin hem de tüm köyün altında tüneller olduğu düşünülüyor. Evin alt katlarına doğru indiğinizde, bodruma yapılmış odaları görebiliyorsunuz.

Eve giriş ücretsiz, kapıda sizi Mimar Sinan’ın soyundan gelen bir amca karşılıyor. Kendisi evin bakımından sorumlu. Kendisiyle sohbet edip belki biraz daha fazla bilgi de alabilirsiniz.

Ağırnas Köyü en eskisi 18. Ve 19. yüzyıldan kalma yapılarla dolu. Tarihi evler, camiler, kiliseler yol boyunca karşınıza çıkıyor. Bir deprem yarığı olan Koramaz Vadisi’nde bulunan bu köy, uzun bir yürüyüşle keşfetmek için ideal. Köye şehir merkezinden araçla ortalama 40 dakikada ulaşabilirsiniz.

 

Koramaz Vadisi’ni gezin

Koramaz Vadisi, doğudan batıya 12 km. uzunluğa sahip bir deprem kırığı oluşumu. Ortasından Koramaz Çayı akan bu yemyeşil vadi, özellikle bahar aylarında onlarca bitki çeşidini görebileceğiniz bir doğal zenginliğe sahip. Bölgede hala 7 adet yerleşim yeri bulunuyor. Bunlar Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar.

Koramaz Vadisi içinde aynı zamanda Ağırnas Yeraltı Şehri de bulunuyor. Yeraltı şehrini gezdiren bir rehber maalesef bulunmuyor fakat kapıda duran çocuklar gezmenize yardımcı oluyor. Mutlaka onların yardımıyla gezmenizi tavsiye ederiz. Bazı tüneller çok dar ve alçak dolayısıyla herkesin girmesi için uygun olmayacaktır. Bu sebeple kapıdaki çocuklardan rehberlik alıp, dilerseniz karşılığında onlara harçlık verebilirsiniz. Yeraltı şehrine giriş ücretsiz. Koramaz Vadisi şehir merkezine araçla ortalama 40 dakika mesafede yer alıyor.

Erciyes’e çıkın

Erciyes kayak tutkunlarının Türkiye’deki sevdiği adreslerden biri. Türkiye’nin en gelişmiş kayak merkezleri burada bulunuyor. Toplam 102 km pist uzunluğu var. Bu bölgenin bir diğer özelliği de “toz kar”a sahip olması. Yani özellikle snowboard ve snowkite sporları için çok uygun. Şehir merkezinden yaklaşık yarım saatte Erciyes kayak merkezine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz tesise yakın olan otellerde de konaklayabilirsiniz.

 

Hörmetçi Köyü’nde Yılki Atlarıyla Buluşun

Hörmetçi Köyü son dönemde Kayseri’deki Yılki Atları’yla popüler oldu. Yaklaşık 500 adet Yılki Atı, köydeki Ali Dayı’ya ait. Akşamları saat 17.00 gibi atlarını salıyor, gün batımıyla birlikte etkileyici bir manzara çıkıyor ortaya. Atları görmek için kalabalık fotoğraf turları kalkıyor köye. Bu turlardan birine katılabilir ya da kendi aracınızla köye şehir merkezinden ortalama yarım saatte ulaşabilirsiniz. Fotoğrafçı ekiplerin turlarına katılırsanız, kişi başı 70 TL gibi ücret ödemeniz gerekiyor. Bireysel olarak gittiğinizde de Ali Dayı’yla ücret konusunu konuşmanızı öneririz çünkü kendisi bu konuda hassas. 🙂

 

Sultan Sazlığı

Sultan Sazlığı, Kayseri sınırları içerisinde bir milli park. Doğal güzelliğiyle özellikle bahar aylarında çok etkileyici olan bir atmosferi var. Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunan Sultan Sazlığı, kuzeyi Erciyes, Develi, Akpınar ve Çiçekliyurt Dağları, güneyi Toros silsilesine bağlı Aladağlar ve Elmalı Dağları batıda Kartalkaya ve İncil Dağları ile çevrili. Burası Manyas Kuş Gölü’nden sonra Türkiye’nin ikinci önemli kuş cenneti. Afrika ile Avrupa arasındaki iki ana kuş göç yolunun kesişim noktası. Bu sebeple 301 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle bahar aylarında Kayseri’ye gelirseniz, Sultan Sazlığı’na mutlaka uğramanızı öneririz. Doğa yürüyüşü yapmak için ideal. Kayseri merkezinden Sultan Sazlığı’na araçla 1 saat – 1 saat 15 dakika gibi bir sürede gidebilirsiniz.

 

Müzeleri gezin

Kayseri Anadolu’nun önemli tarihi zenginliklerine sahip. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin, kültürel zenginliklerini görebileceğiniz en önemli müzeler:

  • Gıyasiye Medresesi ve Gevher Nesibe Şifahanesi (Selçuklu Uygarlığı Müzesi)
  • Kayseri Arkeoloji Müzesi
  • Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
  • Kent ve Mimar Sinan Müzesi
  • Kayseri Etnografya Müzesi

Diğer Makaleler

Keşfet

Keyifle Noel Pazarı Gezebileceğiniz Şehirler

Kışın gelmesiyle beraber hepimizin içini bir yeni yıl coşkusu kapladı. Rengarenk süslerle donatılmış çam ağaçları,...

Antakya’de nerede ne yemeli?

Antakya'yı gezip lezzetleriyle ilgili bir yazıyı buraya bırakmamak, o güzelim mutfağa haksızlık olurdu. Yediklerimle...

İstanbul’un 5 yeşil kalesi

Çoğu zaman kalabalık ve gürültülü şehir hayatından kaçıp kendimizi doğanın kollarına bırakmak istiyoruz. Tüm...

Dijital göçebelerin uğraması gereken 5 muhteşem yer

Hem tatilim eksik olmasın hem de işlerim aksamasın diyenler toplanın!Pandemi süreciyle beraber bir mekâna...

İzmir Seyahat Rehberi: Ege’nin İncisine Yolculuk

Ege’nin incisi, değişmeyen tatil bölgesi, hem insanıyla hem doğasıyla ayrı bir yeri olan, Türkiye’nin...

Fidan Bağışı Yapabileceğiniz Güvenilir Kurumlar

Bugünlerde gündemimiz ne yazık ki oldukça can sıkıcı… Manavgat ile başlayan orman yangınları şu...

Popüler Konular

Yorumlar

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz