Sonbaharın Renklerini İçinize Çekebileceğiniz İstanbul’a Yakın Rotalar

Şehrin kalabalığı, gürültüsü, trafiği derken siz farkında olmadan günler birbirinin aynısı olmaya çoktan başladı. Hani arada sıkılıyorsunuz, enerjinizi kaybediyorsunuz ya da ani bir boşluk hissi kaplıyor ya içinizi, işte bunlar hep günlerdir belki de haftalardır bu şehirde olmanız. Sonbahar geldi de geçiyor bile. Şöyle dere kenarına çadır kuramadığımız, sarının turuncunun binbir türlü tonunu hissedemediğimiz, sararmış yapraklarla kaplı yollarda yürümediğimiz sonbaharı neyleyelim?

İçinizdeki sonbahar özlemi iyice alevlendi ise İstanbul’un keşmekeşinden, gürültüsünden uzak ama mesafe olarak da İstanbul’a yakın huzur dolu, doğa dolu, oksijen dolu, özgürlük dolu kaçamak yerlerini inceleyip plan yapmanın zamanı. Sonbaharı hissetmek için şehirden kaçma vakti!

Sapanca Dağ Evleri

İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede bulunan Sapanca, sonbahar mevsiminde en çok misafir ağırlayan yerlerden biri. Son zamanlarda çok sayıda yazlık ve tatil köyünün kurulmasının da bunda etkisi yüksek. Ve tabii dağ evlerinin… Bunlardan en bilineni ise Naturköy. Yürüyüş yolları, göleti, ortasından geçen deresi, çocuk parkları, şelalesi, hayvanlar için oluşturulmuş yaşam alanı ile adeta bir saklı cennet.

Naturköy’ün yanında Sağıroğlu Dağ Evi, Özde Dağ Evi, Yaprak Dağ Evi, Uğurlubey Butik Dağ Oteli de hayli bilinen, tercih edilen ve yüksek puan almış dağ evleri arasında.

İstanbul-Sapanca: Yaklaşık 140 km

Erikli Yaylası

İstanbul’a 1-1,5 saatlik mesafede bulunan Erikli Yaylası, Yalova’nın Çınarcık ilçesinin girişinde solda bulunuyor. Teşvikiye Köyü üzerinden ulaşılan bu sevimli yaylaya ulaşmaya çalışırken Şehir Ormanı, Kamp Alanı, Çifte Şelale, Dipsiz Göl ve Delmece Yaylası’nı geçiyorsunuz. Buralar da apayrı birer doğa harikası. Tabii asfalt yolu takip ederseniz göreceğiniz yerler burası. Biraz daha macera istiyorsanız, patika yolu takip ederek de ulaşabilirsiniz. Bu yürüyüş parkurundaki yolculuğunuzda da pek çok şelale ile karşılaşacaksınız.

İstanbul-Erikli Yaylası: Yaklaşık 260 km

Ballıkayalar Tabiat Parkı

İstanbu’a 1 saat mesafede bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, Gebze Sanayi Bölgesi ile dip dibe. Yalnız “Gebze Sanayi Bölgesi ile dip dibe olmasına” dikkat edelim, çünkü Ballıkayalar’a giderken sanayi bölgesinin havası sizi esir alıp umutsuzluğa düşürebilir. Bu umutsuzluğun ardında yemyeşil bir kanyon sizi bekliyor olacak. Burayı, kimisi piknik için kimisi yürüyüş için tercih ediyor. Vadinin içinde gezi parkurları ve tırmanış için birtakım yerler bulunuyor. Doğaya doymak için muazzam bir yer!

İstanbul-Ballıkayalar Tabiat Parkı: Yaklaşık 70 km

Dessera Bağ Evi

Kırklareli’nin Ahmetçe Köyü’nde yer alan yaklaşık 200 dönümlük alana kurulmuş olan Dessera Bağ Evi, kendi internet sitelerinde de dedikleri gibi unutulmayacak bir mola! 18 odası ile konaklama imkanı sunan bağ evi, aslında bir şarap imalathanesi. Hal böyle olunca, sizi şarap üretim tesisini de gezebiliyorsunuz. Sonbaharı ayrı, kışı ayrı güzel buranın. Hem kendinizi doğanın içine bırakmak hem de romantik bir kaçamak yapmak için en anlamlı adres.

İstanbul-Dessera Bağ Evi: Yaklaşık 220 km

Avşa Adası

Yine şarapseverleri sevindirecek bir adres: Avşa Adası. Kendi şaraplarını üreten Avşa’da gezip görülecek pek çok yer var. Bunların başında şarap fabrikaları geliyor. Üzüm bağlarının ve şarap fabrikalarının yanı sıra adanın doğusunda bulunan tarihi Rum yapıları ile dolu Yiğitler Köyü ve 2 katlı, 80 odalı Hagios Georgos Manastırı’nı da görmeden dönmeyin. Bu tarihi gezintiden sonra asırlık çınarın altındaki masalardan birine oturup yorgunluk kahvenizi yudumlamak kalıyor geriye.

İstanbul-Avşa Adası: Yaklaşık 180 km

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu, dünyanın en büyük longozu olarak biliniyor. Longoz, kelime anlamı olarak su içine batmış orman demek. Bu yüzden de çok fazla hayvan barındırırlar. Hem hayvan çeşitliliği hem de bitki örtüsü ile tam bir doğa harikası olan Acarlar Longozu’na aileniz, eşiniz, sevgilinizle ya da tek başınıza giderek hoş bir haftasonu geçirebilirsiniz.

Gördüğünüz tüm ağaçların kökleri suyun içinde. Etrafta su kaplumbağaları, kazlar ve çeşitli hayvanlar… Tepede alabildiğince açık gökyüzü, etrafta sararmış yapraklar… Beyaz nilüferleri, endemik bitkileri, yürüyüş yolları, ağaçları ile haftasonu derin bir nefes almak isteyenleri bekliyor.

İstanbul-Acarlar Longozu: Yaklaşık 195 km

Kıyıköy

Kırklareli’nin şirin balıkçı kasabası Kıyıköy. Neşeli ve hoş sohbet insanları, kırmızı tuğlalı surları, ahşap ve taştan yapılmış Rum evleri ile içinize baharı getirecek bir yer. Tekne veya sandal kiralayarak nehir gezintisi yapabilirsiniz, uçsuz bucaksız düzlüğünde uçurtma uçurun, yeşile doyun. Ruhunuzu doyuracak bir kaçamak için ideal bir yer. Balığınızı yiyip saatlerce manzarayı da izleyebilirsiniz. Bu arada kalkan balığı çok meşhur. Nacizane önerimiz, Köşk Restaurant’ta rakı balık yapmanız.

İstanbul-Kıyıköy: Yaklaşık 160 km

Kaz Dağları

Sonbaharda cennete gitmek istiyorsanız adres, Kaz Dağları. Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında bulunan Kaz Dağları, sonbaharla birlikte sonbaharın binbir tonuna bürünüyor. Zengin biyolojik çeşitliliği, florası, su ekosistemi ve yüksek oksijeni ile yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz. Sonbaharın renk cümbüşüne şahit olmak da ayrı bir şenlendirecek içinizi. Atın çadırınızı, kalın bir gece. Sabah, gözünüzü sararmış yaprakların, çiğ damlalarının içine açın.

İstanbul-Kaz Dağları: Yaklaşık 500 km

Trilye

Haftasonu kaçamağı için bir diğer adres de Bursa’nın Trilye ilçesi. Feribotla 20 dakikalık bir yolculuk sonrası Trilye’desiniz. Burası eski bir Rum balıkçı köyü. İçinde tarih var, doğa var, deniz var, huzur var. Üstüne bir de rakı balık keyfi var. Trilye’ye vardığınızda öncelikle meşhur Çamlı Kahvesi’ne gidip kahvaltınızı yapın manzara eşliğinde. Sonra bir kısmı restore edilmiş tarihi evlerle dolu sokakları keşfe çıkın. Zeytin ve zeytin ürünleri satan dükkanlara uğrayın. Akşamı da rakı balık ile sonlandırın.

İstanbul-Trilye: Yaklaşık 175 km

Yedigöller

Sonbaharda gidilecek yerlerden bahsedip de Yedigöller’den bahsetmek olmaz. Lakin kendisi bir sonbahar ünlüsü. Adından da anlaşılacağı üzere 7 adet göl var bu bölgede, hepsi de birbirine yakın. İsimleri ise Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl. Göllerin etrafında da türlü türlü ağaçlar var; köknarından çınarına, gürgeninden meşesine.

Fotoğraf için, kamp için, yürüyüş için, doğa için, oksijen için, kısaca yenilenmek için en ideal yer burası.

İstanbul-Yedigöller: Yaklaşık 300 km

İstanbul’a yakın alabildiğince oksijen ve huzur dolu sonbahar duraklarını anlattık, övdük, yücelttik. Dahasını da hak ediyorlar bizce. Gidip görmek lazım, havasıyla bütünleşmek, oksijeninden payımıza düşeni almak lazım sonbahar çekip gitmeden.

 

Diğer Makaleler

Keşfet

Keyifle Noel Pazarı Gezebileceğiniz Şehirler

Kışın gelmesiyle beraber hepimizin içini bir yeni yıl coşkusu kapladı. Rengarenk süslerle donatılmış çam ağaçları,...

Antakya’de nerede ne yemeli?

Antakya'yı gezip lezzetleriyle ilgili bir yazıyı buraya bırakmamak, o güzelim mutfağa haksızlık olurdu. Yediklerimle...

İstanbul’un 5 yeşil kalesi

Çoğu zaman kalabalık ve gürültülü şehir hayatından kaçıp kendimizi doğanın kollarına bırakmak istiyoruz. Tüm...

Dijital göçebelerin uğraması gereken 5 muhteşem yer

Hem tatilim eksik olmasın hem de işlerim aksamasın diyenler toplanın!Pandemi süreciyle beraber bir mekâna...

İzmir Seyahat Rehberi: Ege’nin İncisine Yolculuk

Ege’nin incisi, değişmeyen tatil bölgesi, hem insanıyla hem doğasıyla ayrı bir yeri olan, Türkiye’nin...

Fidan Bağışı Yapabileceğiniz Güvenilir Kurumlar

Bugünlerde gündemimiz ne yazık ki oldukça can sıkıcı… Manavgat ile başlayan orman yangınları şu...

Popüler Konular

Yorumlar

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz