İstanbul’un Simgeleşmiş Buluşma Noktaları

Üç büyük medeniyete başkentlik yapmış, şarkılara ve şiirlere konu olmuş, boğazın iki yakasına yayılmış güzide ilimiz İstanbul… Bazen şikayet etsek de kaçamıyoruz ondan. Göz kamaştıran tarihi ve kültürel dokusuyla her defasında büyülüyor insanı. Dünya tarihinin en önemli devlet adamlarından biri olan Napolyon, “Eğer dünya tek bir devlet olsaydı, İstanbul başkent olurdu” demiş. Haksız da sayılmaz. Ne kadar çok gezilecek yer, görülecek yapı var. Bazen şehir koşturmacası içinde fark edemiyoruz onları. Oysa telefonda, “Her zamanki yerde buluşalım” dediğimiz zaman tam da onlardan bahsediyoruz. 293 yıllık Üsküdar Meydan Çeşmesi, 188 yıllık İstanbul Üniversitesi merkez kapısı, 131 yıllık Dolmabahçe Saat Kulesi ve daha niceleri…

Bu yazıda İstanbul’un buluşma noktalarını yeniden keşfedip, “Evet ben de arkadaşlarımla hep burada buluşuyorum” derken bir yandan da o simgeleşen buluşma noktalarının tarihine doğru keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız.

 

Boğa Heykeli / Kadıköy

Kadıköy Altıyol’da bulunan Boğa Heykeli, zaman içerisinde hem Kadıköy’ün simgesi hem de bir buluşma noktası hale geldi. Gücü ve zaferi simgelen Boğa Heykeli, hem dünyada hem İstanbul’da birçok yapıyı dolaştıktan sonra nihayet 1987 yılında Kadıköy Altıyol’da yolculuğunu tamamladı. Bugün Kadıköy’ün vazgeçilmez bir sembolü haline gelen Boğa Heykeli kim bilir kaç buluşmaya ev sahipliği yaptı. Her ne kadar şampiyonluk zamanı formalar giydirilse de, hayranlarıyla günde sayısız fotoğraf çekilse de boğamız halinden memnun gibi gözüküyor. Altıyol’da bulunan Boğa Heykeli, bundan sonraki süreçte de yolu Kadıköy’e düşenlerin ilk buluşma adresi olacak.

Çeşme / Üsküdar

1728 yılında 3.Ahmed tarafından yaptırılan meydan çeşmesi, Üsküdar’ın vazgeçilmez buluşma noktalarından biri. Çeşmenin önünde buluşma saatini beklerken, kültür tarihimize doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Dört büyük cephesi ile meydanın her noktasından görülebilen bu çeşme, süslemeleri ve motifleriyle Lale Devri mimarisini buram buram hissettiriyor. Ayrıca yapının deniz tarafında Şair Nedim tarafından yazılan bir kitabe de bulunuyor. Kentlerin metropolleşmesiyle birlikte meydan çeşmeleri eski işlevlerini kaybetse de, Üsküdar’da bulunan bu çeşme yıllardır buluşma noktası olarak varlığını koruyor.

Özgürlük Meydanı / Bakırköy

İncirli Caddesi ve Ebuzziya Caddesi’ni birbirine bağlayan Bakırköy Özgürlük Meydanı, İstanbul’un simgeleşmiş buluşma noktaları arasında yer alıyor. Tarih boyunca farklı isimlerle anılsa da, 1925 yılından beri Özgürlük Meydanı olarak biliniyor. Her yaştan insan en az bir defa sevgilisini veya arkadaşını bu meydanda beklemiştir. İnsan akışının hiç durmadığı Bakırköy Özgürlük Meydanı, bundan sonraki neslin de favori buluşma noktalarından biri olacak.

Kartal Heykeli / Beşiktaş

Beşiktaş çarşısının ortasında bulunan ve gençlerin vazgeçilmez buluşma noktalarından biri olan Kartal Heykeli, Beşiktaş Spor Kulübü’nün simgesi olarak biliniyor. Buluşma noktası olmasının yanı sıra, çarşı esnafına adres sorduğunuz zaman genelde bu heykel üzerinden yol tarifi yapılır. Beşiktaş’ı hiç bilmiyorsanız bile Kartal Heykeli’nin önüne gidin, muhtemelen arkadaşınız sizi orada bekliyor olacak.

Galatasaray Lisesi / Beyoğlu

Ortaokul sıralarındaki her öğrencinin en az bir kez hayalini kurduğu Galatasaray Lisesi, Beyoğlu’na yolu düşenlerin değişmez buluşma noktası. 1481 yılında Galatasaray Ocağı ve Medresesi olarak eğitime başlayan Galatasaray Lisesi, Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından biri. Eğer İstiklal Caddesi boyunca yürüdüyseniz mutlaka bu tarihi yapı dikkatinizi çekmiştir.

İstanbul Üniversitesi Ana Kapı / Beyazıt

1833 yılında Türkiye’nin ilk ve tek üniversitesi olarak eğitime başlayan İstanbul Üniversitesi, Beyazıt denilince akla ilk gelen yerlerden biri. İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt meydanına bakan ihtişamlı ana giriş kapısı, Beyazıt’a yolu düşenlerin değişmez buluşma noktası. Osmanlı döneminde Serasker Kapısı olarak adlandırılan bu kapı, hem yerli hem yapancı turistlerin büyük ilgi odağı. Eğer Beyazıt’ta bir buluşma planladıysanız ve arkadaşınız buraya ilk defa gelecekse mutlaka ana kapının önünde buluşun. Çünkü bu görkemli kapıyı bulamama veya fark edememe ihtimali yok.

Özgürlük Parkı / Göztepe

Kadıköy Selamiçeşme’deki tren yolunun hemen yanında bulunan Özgürlük Parkı, yeşile ve kuş seslerine ihtiyaç duyanların uğrak mekanı. İstanbul’un en güzel parklarından biri olan Özgürlük Parkı, Kadıköy’ün akciğerleri olarak da biliniyor. Eğer arkadaşlarınızla birlikte Bağdat Caddesi’ne doğru bir yürüyüşe çıkmaya karar verdiyseniz, en az bir kez Özgürlük Parkı’nın önünde buluşmuşsunuzdur. Ama bizden bir tavsiye, eğer özgürlük parkının önüne kadar gelip arkadaşlarınızla buluştuysanız, içeri girip bir nebze de olsa şehrin gürültüsünden uzaklaşabileceğiniz kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

Saat Kulesi / Dolmabahçe

Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı’nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi, İstanbulluların favori buluşma noktaları arasında yer alıyor. Yapılışı 1890’lara dayanan bu yapı, İhtişamlı görünümü ve tarihi yapısı ile şehrin en önemli simgelerinden biri. Saray yapısı olmasıyla ve anıtsallığıyla farklı bir yer tutan Dolmabahçe Saat Kulesi, yolu bu civarlara düşenlerin buluşma noktası olma özelliğini uzun yıllardır koruyor.

Atlas Pasajı / Beyoğlu

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi Atlas Pasajı, hiç şüphesiz İstanbulluların değişmez buluşma noktalarından biri. Tarihi Atlas Sineması’na da ev sahipliği yapan bu binanın yapılışı 1877’lere dayanıyor. Beyoğlu’nun en çok gezilen ve alışveriş yapılan noktalarından biri olma özelliğini taşıyan Atlas Pasajı, ilçenin nostaljik atmosferine uygun yapısıyla varlığını koruyor. Eğer arkadaşınız buluşma saatinden daha geç geleceğini söylediyse hiç üzülmeyin ve hemen pasaja girin. Tarihi Atlas Pasajı’nın içinde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

 

Diğer Makaleler

Keşfet

Keyifle Noel Pazarı Gezebileceğiniz Şehirler

Kışın gelmesiyle beraber hepimizin içini bir yeni yıl coşkusu kapladı. Rengarenk süslerle donatılmış çam ağaçları,...

Antakya’de nerede ne yemeli?

Antakya'yı gezip lezzetleriyle ilgili bir yazıyı buraya bırakmamak, o güzelim mutfağa haksızlık olurdu. Yediklerimle...

İstanbul’un 5 yeşil kalesi

Çoğu zaman kalabalık ve gürültülü şehir hayatından kaçıp kendimizi doğanın kollarına bırakmak istiyoruz. Tüm...

Dijital göçebelerin uğraması gereken 5 muhteşem yer

Hem tatilim eksik olmasın hem de işlerim aksamasın diyenler toplanın!Pandemi süreciyle beraber bir mekâna...

İzmir Seyahat Rehberi: Ege’nin İncisine Yolculuk

Ege’nin incisi, değişmeyen tatil bölgesi, hem insanıyla hem doğasıyla ayrı bir yeri olan, Türkiye’nin...

Fidan Bağışı Yapabileceğiniz Güvenilir Kurumlar

Bugünlerde gündemimiz ne yazık ki oldukça can sıkıcı… Manavgat ile başlayan orman yangınları şu...

Popüler Konular

Yorumlar

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz