Kayseri’de Bir Öğrenci Cenneti: Talas

“Başka bir şehir” cümlesinin, daha önce kulağınıza hiç korkutucu geldiği oldu mu? “Şehir Notları” okurlarına sorulması gereken en son soru bu sanırım. Kayseri için düşüncelerim hemen hepiniz gibi, benim de bu yöndeydi. Bugün size beni bu histen kurtaran, Kayseri’nin yaşayan bir ilçesinden bahsetmek istiyorum. Talas…

Talas; Kayseri’nin 5 metropol sayılabilecek ilçesinden biridir. Tarihi M.Ö 1500’lere dayandığından, her köşesinde ayrı bir tarih barındırıyor diyebiliriz.

Eski ile Yeninin Diyaloğunu Keşfet

İlçenin, geçmişten gelen izlerini günümüze taşıyan bölgesi; halkın “Eski Talas” olarak adlandırdığı “Osmanlı Sokağı”nı tanıyalım. Talas’ın en eski yerleşim bölgesi olarak bilinen Osmanlı Sokağı; taş ve birbirine dayalı binaları, dar sokakları, cami ve kilisesi ile Talas’ın kültürel boyutunu oluşturan bölgedir. Harman Sokağı’nda bulunan Harman Camii ve Ali Saip Paşa Camii; Amerikan Koleji ve 1886’da kilise olarak inşa edilip, 1925’te camiye çevrilen Andronike Kilisesi bu bölgenin tarihi yapılarındandır. Bölgedeki binalar, günümüzde kent yaşamına dahil edilmiş; binalarda nostaljik ve sıcak atmosferi ile kendine çeken kafeler dekore edilmiştir. Mekanlarda düzenli olarak akşamları canlı müzik olduğundan, bölgenin dar sokaklarında dolaşırken her mekandan ayrı bir şarkının kulağınıza çalınması mümkün. Mekanlar genelde teraslı olup, terasa çıkan merdivenler mağarayı andıran dar, alçak ve eski görünümlü yapılardır. Aynı zamanda çoğu mekanın mahzen odaları bulunur ve dilerseniz bu  mağara benzeri girintide de oturabilirsiniz. Çoğu mekanda sandalye yerine sedir ve tahta masalar bulunur. Terasta kahvenizi yudumlarken, tüm Osmanlı Sokağı’nı seyredebilir; sokaktan geçen insanların atmosfere ayak uydururcasına kahkahalarına şahit olabilirsiniz.

 

Afitap Kafe

Osmanlı Sokağı’nın en bilinen mekanlarından biri olan Afitap Kafe’nin, alt mahzeni korku evi, üst mahzenleri ise oda olarak kullanılarak kafeye dahil edilmiş. Renkli ve salaş tasarımı ile Kapadokya’yı andıran bir terasa sahip olmakla birlikte; kafenin iç tasarımında da sedir, eski tablolar ve soba kullanılarak mekana nostaljik bir hava sağlanmış. Kafe yaz aylarında terasın albenisi ile birlikte daha fazla tercih ediliyor ancak soğuk havalarda da soba ve eski taş duvarlar ile hoşunuza gidecek bir ambiyansa sahip.

Osmanlı Sokağı’nda Sanat Köşesi

Bölge’de birden fazla sanat evi, sanat atölyeleri ve kitap kafe de bulunur. Halk tarafından yoğun ilgi gösterilen atölyelerde imal edilen ürünler ise çoğunlukla Kapadokya’da sergilenmektedir. Bunun yanında sanat evlerinde her yaştan insanın katılımı ile gerçekleşen; tiyatro eğitimi, yağlı boya ve çini gibi türlü eğitimlere birlikte; belli aralıklarla klasik kemençe, kabak kanuni ve ut dinletileri de yapılmaktadır.

Evvel Kültür ve Sanat Evi

Seramik, çini, tiyatro eğitimi, açık hava sineması, yağlı boya resim, cam eritme gibi birçok sanatsal faaliyet konusunda nitelikli eğitim veren, her yaş grubuna hitap eden bir sanat merkezidir. Sanat faaliyetlerinin yanı sıra, çeşitli yaş gruplarından oluşan bir kitap klübü de mevcuttur. İki haftada bir, bir kitap üzerine toplanılarak, kitaplara bakış açısı getirilen merkezde; belli aralıklarla ut ve kabak kanuni dinletileri de yapılmaktadır.

Donkişot Kitap Kafe

İçinde kütüphaneleri aratmayacak kadar kitap bulunan, tavan dekorunda da kitap kullanılmış; Osmanlı Sokağı’nın girişinde yer alan, küçük bir kapıya sahip küçük bir kafe. Kafeyi diğer kitap kafelerden ayıran en büyük özellik ise Talas Tarihi’nin ortasında bukunmasının ona kattığı mistik hava olabilir.

İlçeye Kuş Bakışı Bir Görüş; Ali Dağı

Talas’ın bir başka özelliği ise, Kayseri’nin simgelerinden biri haline gelen Ali Dağı’nın eteklerinde kurulu olmasıdır. Ali Dağı; şehirdekilerin doğa ile iç içe olmak istediği anlarda kaçıp geldiği, mesire alanı ile piknik ve mangal keyfi sunduğu, her yaştan insanın olmaktan keyif alacağı bir doğal servettir. Talas sokaklarında dolanırken, kafanızı kaldırdığınızda sık sık görebileceğiniz o paraşütlerin çıkış noktası Ali Dağı’dır. Hava sporları konusunda yurt içi ve yurt dışı ziyaretçilerin uğrak noktası olan Ali Dağı, ilk kez 2004’te Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu Ali Dağının eteklerinde yaklaşık 3500 yıllık bir “Yeraltı Şehri” bulunmuş; şehir 2010’da ziyarete açılmıştır.

“Yeni Talas”

Günümüzde Talas’ın, Kayseri’de yerleşim için en çok tercih edilen ilçe olmasının sebeplerinden biri, hatta en büyüğü Talas’ın merkezi konumlandırılmasındaki sosyal mekanlardır denebilir. Erciyes Üniversitesi’nin Talas’ta olması nedeni ile pek çok yurdu da içinde barındıran ilçe, haliyle sosyal mekan konusunda Kayseri’nin diğer ilçelerinden çok daha fazla gelişmiştir. Yurtlar bölgesi olarak adlandırılan bölgeden, Bahçelievler ve Talas Belediyesi bölgesine kadar uzanan alanda çeşitli konseptli kafeler, oyun alanları ve Talas Kültür Merkezi bulunmaktadır. Çevrede yaşayanların 4/2’lik  kısmının öğrenci olması nedeni ile, şehrin diğer ilçelerinden farklı olarak bu bölgede geç saatlere kadar hayat devam ediyor ve ilçe canlılığını koruyor.

A’dan Z’ye Atilla Yıldız

Talas’ın merkezinde, kapısından girdiğiniz anda, eskiye dair eşyalarla oluşturulan  dekorasyon, duvarlarda Yeşilçam’dan kalma replik-fotoğraflar ve çocukluğunuzu anımsatacak piyasadan kalkmış ambalajlı ürün satışı ile sizi nostaljinin içine alacak ve çok eskilere götürecek ilginç bir mekan.

Öyle ki bu ilçenin farklılığı, içinde bulundurduklarından çok; yarattığı sıcak, eski ve yeniyi harmanlayan atmosferinde saklıdır. Bir grup gencin yanınızdan bisiklet eşliğinde rekabet çığlıkları atmasına gülümserken, kafanızı çevirdiğiniz köşede iki yaşlı insanın tavla oynamasına şahit olmanın mümkün olduğu; küçük, derin ve içsel bir ilçedir Talas. Olur da yolunuz bir gün Kayseri’ye düşerse, Talas’tan geçmeyin dönmeyin.

Diğer Makaleler

Keşfet

Keyifle Noel Pazarı Gezebileceğiniz Şehirler

Kışın gelmesiyle beraber hepimizin içini bir yeni yıl coşkusu kapladı. Rengarenk süslerle donatılmış çam ağaçları,...

Antakya’de nerede ne yemeli?

Antakya'yı gezip lezzetleriyle ilgili bir yazıyı buraya bırakmamak, o güzelim mutfağa haksızlık olurdu. Yediklerimle...

İstanbul’un 5 yeşil kalesi

Çoğu zaman kalabalık ve gürültülü şehir hayatından kaçıp kendimizi doğanın kollarına bırakmak istiyoruz. Tüm...

Dijital göçebelerin uğraması gereken 5 muhteşem yer

Hem tatilim eksik olmasın hem de işlerim aksamasın diyenler toplanın!Pandemi süreciyle beraber bir mekâna...

İzmir Seyahat Rehberi: Ege’nin İncisine Yolculuk

Ege’nin incisi, değişmeyen tatil bölgesi, hem insanıyla hem doğasıyla ayrı bir yeri olan, Türkiye’nin...

Fidan Bağışı Yapabileceğiniz Güvenilir Kurumlar

Bugünlerde gündemimiz ne yazık ki oldukça can sıkıcı… Manavgat ile başlayan orman yangınları şu...

Popüler Konular

Yorumlar

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz